המטבח הכשר שלך

עם איזו מצקת אקח מהמרק ובאיזה סכין אחתוך את הבצל?
את/ה מוזמן/ת לסיור קצר במטבח הכשר בו נכיר כמה מהפרטים החשובים.
shutterstock


איסור האכילה או הבישול של בשר וחלב יחדיו יצר לנו את הצורך להשתמש בכלים נפרדים לכל אחד משני המינים. גם כשיש לנו שתי מערכות סירים ושתי מערכות סכו"ם, ישנם פרטים נוספים אליהם יש לשים לב. כדי להכיר קצת יותר מבפנים את הבעיות ההלכתיות העלולות לצוץ בשימוש בכלים ובכדי להמחיש לעצמנו את אותם פרטים הלכתיים הנדרשים ליישום במסגרת איסור בשר בחלב, נצא לסיור קצר במטבח של כל אחד מאיתנו, בו נעשה היכרות עם המרכזיים שבהם.


נפתח במקרר:
במקרר כל המאכלים הם צוננים וכשהם בתוך אריזתם אין כל בעיה שמאכלי בשר ישהו בו לצד מאכלי חלב, אך יש לשים לב כי מאכלים פתוחים או אריזות מלוכלכות מבחוץ לא נוגעים זה בזה.


הכיור:
במטבח כשר נוח יותר להשתמש בכיורים נפרדים לכלי הבשר והחלב. מדוע? משום שבשימוש במים רותחים לשטיפת הכלים (או כשאת/ה שופך/ת מהסיר) עלול להיווצר איסור בשר בחלב אם יונחו בו כלים משני המינים. אם אין ברשותך שני כיורים, תימנע משימוש במים רותחים (וגם יש להשתדל להימנע מהשהיית כלים בכיור במשך יותר משלוש יממות בשל בעיות הלכתיות נוספות).

התנור והמיקרוגל: כאשר אופים בתנור או מחממים במיקרוגל מאכל בשרי או חלבי, התנור והמיקרוגל הופכים להיות בשריים או חלביים ואסור להכניס לתוכם מאכל מהמין השני. גם מאכל פרווה שיחומם בהם ייהפך להיות ''בחזקת חלבי'' או ''בחזקת בשרי'' וייאסר באכילה יחד עם המין השני. הפיתרון: לתנור-  תנור בעל שני תאים. למיקרוגל - חימום במיקרוגל כשהמאכל אטום בתוך שני כיסויים הרמטיים. את תא התנור יש דרך להכשיר בשלושה חלקים: ניקיון יסודי מכל השומנים, המתנת 24 שעות עד חימום המין השני והרתחת התנור למקסימום המעלות שלו.


הכיריים:
אין בעיה הלכתית לבשל על אותם כיריים מאכלים משני המינים, אך יש לשים לב לשלוש בעיות אפשריות: אם אתה מבשל בו זמנית זה לצד זה עלולים 'להשפריץ' טיפות מזה לזה, אם הסירים נוגעים זה בזה עליהם להיות יבשים מבחוץ לחלוטין ופרט אחרון: מאכל שנפל על הכיריים עצמן, נאסר באכילה.

 

הסירים, המכסים וכלי הערבוב בהם: יש להשתמש בסירים נפרדים לבשר, חלב ופרווה. אך לא רק הסירים, גם המכסים צריכים להיות מיוחדים למין מסוים ואין לערבב ביניהם ולכן נהוג לסמן את הסירים והמכסים החלביים בסימן זיהוי. כמובן, אין להכניס לתוך סיר או מחבת בשריים כף ערבוב חלבית ולהיפך. אם השתמשת שימוש כזה אפילו בטעות, שאל רב מוסמך מה עליך לעשות בקשר לסיר, למאכל ולכף.

הסכין וקרש החיתוך: למרות שבדרך כלל משתמשים בסכינים כאשר המאכל עדיין קר ובכלים המשמשים למאכלים קרים מספיקים שטיפה וניקוי כדי להתיר את הכלי לשימוש של המין השני, בסכיני חיתוך ישנו אסור להשתמש בשל בשרי לחלבי ולהיפך כי לחץ החיתוך של הסכין מעביר ביניהם טעם (במאכלים חריפים או קשים). לכן יש לייחד סכין וקרש חיתוך ייחודיים לכל אחד מהמינים ולסמנם בסימן זיהוי ניכר.


התבלינים: אין בעיה להשתמש בקופסאות תבלינים זהות לשני המינים אך יש לשים לב לשתי בעיות אפשריות: האחת, אם נוטלים עם כפית מתוך קערת התבלין הכפית צריכה להיות קרה ונקייה או פרווה. אם יוצקים מתוך קופסת התבלינים אל תוך המאכל אין לעשות זאת ממרחק בו אדי המאכל הרותח עלולים לחדור לתוכה ולאסור את התבלין לשימוש במין השני.


הצלחות והסכו"ם: יש להשתמש במערכות כלים וסכו"ם שונים ומזוהים למאכלי בשר ומאכלי חלב. השתמשת במזלג בשרי למאכל קר חלבי? מספיק שתשטוף אותו היטב, אך אין להשתמש כך מראש מתוך כוונה לשוטפו אחר כך, שמא תשכח לשטוף. השתמשת במזלג בשרי למאכל רותח חלבי או להיפך? עליך להגעיל את הכלי באמצעות יציקת מים רותחים (מבעבעים) מהאש על גביו.

 

זהו. סיימנו את הסיור. יש לך שאלות נוספות? אתה מוזמן לפנות אלינו כאן באתר ונשמח להשיב לפנייתך.


 

שאל את הרב
דלג על שאל את הרב

שאל את הרב

 

 

 כאן תוכל להפנות לרב את שאלתך, הרב ישתדל לענות בהקדם האפשרי.
התשובות נשלחות ישירות למייל השואל. לשליחה יש למלא את הטופס המופיע כאן:

*
רשימת תפוצה


 

מאמרים חדשים
דלג על מאמרים חדשים

מאמרים חדשים

     

 

הצחוק יפה לבריאות

אז מה, זהו? יותר אסור לצחוק? תשובה עפ"י ההלכה

 


    

 הוראות יצרן 

האם זה תקף גם ביחס לחיינו? קרא את ההוראות!


   

 

מחפשים סגולות? 

שלשה ספורים, סגולה אחת! אף פעם לא יזיק לדעת!


    מבחן בגרות

היכן נמצאת הבגרות האמיתית? אקטואלי להיום


   

חשיבות עניית אמן

אז שכחתי לענות אמן. מה כבר קרה? כנסו ותקראו ספור

עבור לתוכן העמוד