כך תכינו 'חרוסת' לליל הסדר

בליל הסדר צריך לטבל את המרור ב'חרוסת', לפני שאוכלים אותו, אנחנו אפילו מזכירים אותה ב'מה נשתנה', אבל איך מכינים את החרוסת?
הגדל

כולנו מכירים בעל פה את מילות השיר הנצחי שפותח את ליל הסדר "מה נשתנה הלילה הזה מכל הלילות".

השאלה האחרונה מתוך ארבעת הקושיות, היא "שבכל הלילות אין אנו מטבילין אפילו פעם אחת, הלילה הזה שתי פעמים".

כולנו גם יודעים ש"שתי פעמים", הן פעם אחת בה אנו מטבילים את את ה'כרפס', במי מלח, ובפעם השניה אנו מטבילים את המרור ב'חרוסת'.

אבל איך מכינים חרוסת?

קודם כל, אפשר ואפילו מומלץ לקנות חרוסת להכנה מהירה. ברוב החנויות הגדולות תוכלו למצוא חרוסת בקניות שעורכים לקראת חג הפסח. אבל אם לא מצאתם חרוסת להכנה מהירה, או שאתם מאלו שלא אוהבים לעשות קיצורי דרך, החלטנו לעזור לכם בהכנת החרוסת, באופן עצמאי.

אז מה המטרה של החרוסת ולמה צריכים אותה בכלל? החרוסת היא מטבל מתוק שבו טובלים את המרור כדי להפיג את מרירותו. היא גם משמשת זכר לשעבוד הקשה שהשתעבדו בני ישראל במצרים, ואנו גם מכניסים בה רכיבים שונים שנועדו להזכיר את שבחו של עם ישראל.
בעיקרון החרוסת טובה וכשרה לשימוש בליל הסדר גם אם היא מכילה רכיבים שונים לחלוטין, העיקר שהיא תהיה כמו עיסה רטובה, לא מדי נוזלית ולא מדי גושית, וכן שהיא תהיה קצת מתוקה.

המנהג הנפוץ הוא להכין את החרוסת מהרכיבים הבאים:

תפוח מגורד או מרוסק. (כמו שכתוב "תחת התפוח עוררתיך).


אגוזים טחונים. ("אל גינת אגוז ירדתי")

שקדים (הקדוש ברוך הוא שקד על הקץ)

רימון ("כפלח הרימון רקתך")

לתוך הפירות המרוסקים הללו, שופכים מעט יין אדום, זכר לדמם של ילדי ישראל שנטבחו בידי פרעה הרשע.

החרוסת צריכה להיות כמו עיסה עבה, זכר לטיט שבללו היהודים במצרים כשעבדו בפרך אצל פרעה.

נהוג להוסיף גם פיסות זנגוויל (ג'ינג'ר), וחתיכות של קינמון, זכר לקש והתבן שהיו היהודים צריכים לקושש כדי לערבב בטיט ממנו הם ייצרו לבנים במצרים.

יש שמוסיפים תמרים ("זאת קומתך דמתה לתמר), וכן ישנם מנהגים שונים ומגוונים, כולם כשרים וראויים. 

אם העיסה יצאה מדי רכה, אפשר להוסיף לה בננה מרוסקת וכדו', כדי להקשות אותה מעט. כמו"כ אפשר להוסיף יותר יין כדי לרכך את העיסה אם היא קשה מדי.

זכרו, העיסה צריכה להיות רכה מספיק כדי שנוכל לטבל בה את המרור בליל הסדר.

את החרוסת יש להכין מערב החג, כדי שהיין ייספג היטב בפירות הטחונים וירכך אותם. על אחת כמה וכמה בשנים שבהן עורכים את ליל הסדר ביום שישי בערב – ליל שבת, משום שהכנת החרוסת כוללת גם פעולות שיש להימנע מעשייתן בשבת, כמו טחינת האגוזים והשקדים, וכן יצירת עיסה עבה.

אם אין לכם את כל הרכיבים האמורים, ולא הספקתם לקנות אותם, לא נורא. כמו שכתבנו בתחילת המאמר: אפשר לקיים את מצוות הטיבול בחרוסת בכל בלילה מתוקה שהוכנה מפירות מרוסקים ויין, ובעיקרון אפשר להסתפק רק בתפוח מרוסק עם מעט יין וכדו'.

 

שאל את הרב
דלג על שאל את הרב

שאל את הרב

 

 

 כאן תוכל להפנות לרב את שאלתך, הרב ישתדל לענות בהקדם האפשרי.
התשובות נשלחות ישירות למייל השואל. לשליחה יש למלא את הטופס המופיע כאן:

*
רשימת תפוצה


 

מאמרים חדשים
דלג על מאמרים חדשים

מאמרים חדשים

     

 

הצחוק יפה לבריאות

אז מה, זהו? יותר אסור לצחוק? תשובה עפ"י ההלכה

 


    

 הוראות יצרן 

האם זה תקף גם ביחס לחיינו? קרא את ההוראות!


   

 

מחפשים סגולות? 

שלשה ספורים, סגולה אחת! אף פעם לא יזיק לדעת!


    מבחן בגרות

היכן נמצאת הבגרות האמיתית? אקטואלי להיום


   

חשיבות עניית אמן

אז שכחתי לענות אמן. מה כבר קרה? כנסו ותקראו ספור

עבור לתוכן העמוד